Śledzie z boczniaków, pasztet z warzyw i łosoś z marchewki. A może ryba z selera albo sernik z tofu? Jeśli myślicie, że weganie nie mają co jeść nas Święta, to koniecznie sprawdźcie ofertę warszawskich wegańskich restauracji. Jest w czym wybierać.
Gdzie zamówić wegańskie potrawy na Boże Narodzenie?

Jadłodajnia Wegańska

W Jadłodajni Wegańskiej możecie zamówić menu świąteczne na wagę (pierogi, śledzie z boczniaków, tofurnik, grzybowy strogonow) albo Wigilijne EcoBoxy Wege (wypełnione po brzegi różnorodnymi przekąskami – wytrawnymi oraz słodkimi). W środku znajdziecie m. in. śledzie z boczniaków, „rybę” z selera, wegański smalec, ciasto dyniowe, wegańskie praliny).

Zamówienia na potrawy na wagę przyjmowane są do 21 grudnia. EcoBoxy Wigilijne szykowane są na zamówienie i realizowane przez cały czas, w ciągu 48h. Dostawa Gratis przy zamówieniu o wartości powyżej 200zł, w promieniu 10km od bazy cateringowej w Pruszkowie oraz w Warszawie. LINK

Vege Kiosk

Tutaj zamówicie różne rodzaje pierogów, bigos, tofu a la ryba po grecku, korzenne boczniaki czy tofu a la śledź. Oprócz tego w ofercie pasztety świąteczne, roślinne majonezy i ciasta (jagielnik makowy, brownie z fasoli, korzenne ciasto dyniowe).
Zamówienia można składać do 18 grudnia. LINK

Polecamy:

Vege Kiosk, ul. Krucza 51

Vege Bistro

W ofercie tradycyjne dania w wersji wegańskiej (tofu-ryba w galarecie, pasztet z soczewicy z grzybami, śledzie z boczniaka, ryba z selera po grecku), ciasta (makowiec tofu-sernik, ciasto korzenne) oraz pierogi ( z kapustą i grzybami, soczewicą i boczniakami, ruskie). Zamówienia możecie składać do 20 grudnia. LINK

wegańskie potrawy Boże Narodzenie

Vege Bistro ul. Kopernika 25

Proszę Zdrowie

W ofercie macie 13 dań do wyboru. Możecie zamawiać i komponować dowolną konfigurację produktów. Wszystkie dania są wegańskie i bezglutenowe, bez cukru i rafinowanych olejów. W sprzedaży m. in. bigos świąteczny z wędzoną śliwką, boczniaki w sosie korzennym, pasztet orzechowy ze śliwką, islandzkie masło sosnowe, pudding świąteczny z karmelizowanym fenkułem.
Zamówienia można składać do 18 grudnia. LINK

EchMech

Zamówicie tu m.in. postną kapustę wigilijną z grzybami i śliwkami, pierogi z kapusta i grzybami, marchewkos w zalewie (czyli marchewka która smakuje jak łosoś), boczniaki po kaszubsku, sele”ryba” z warzywami korzennymi. Na deser świąteczny piernik przekładany powidłami śliwkowymi z pomarańcza i polewa czekoladowa i tort makowy.
Zamówienia można składać do 18 grudnia. LINK

EchMech, ul. Krokwi 36

Vegushka

Tutaj zamówicie esencjonalny barszcz na domowym zakwasie, pierogi z bobem, wędzonym tofu i czosnkiem niedźwiedzim (glutenowe i bezglutenowe), bigos na czerwonym winie ze śliwką, smalczyk z fasoli z jabłkiem i gryczanymi skwarkami. Zamówienia można składać do 20 grudnia. LINK

Wegeneracja

W świątecznym menu Wegeneracji znajdziecie m. in. pasztet warzywny, kawior z bakłażana, wegański majonez, łososiową marchewkę, bigos z cukinii z cieciorką. Na słodko piernik pomidorowy z czekoladą i orzechami, ciasto świąteczne z kremem daktylowo-orzechowym, szarlotka owsiana i makowiec. Wszystkie ciasta dostępne są również w werski bezglutenowej.
Zamówienia możecie składać do 18 grudnia. LINK

Wegeneracja, ul. Domaniewska 22A

Cafe Bar Havana

W Havanie na Święta zamówicie np. barszcz na zakwasie z pieczonym jabłkiem i majerankiem, grzybową z shitake i boczniakami na wywarze z podgrzybków i palonej cebuli, grzybowe uszka do barszczu, pierogi z kapusta i grzybami, pierogi ruskie z domową, wegańską ricottą, kapustę z wędzoną śliwką, czerwonym winem, suszonymi grzybami, dwa rodzaje „śledzi” z boczniaków, gravlax z marchewki z koperkiem i różowym pieprzem.
W ofercie deserowej m. in. piernikowe ciasto marchewkowe i wegańska chałka.
Zamówienia można składać do 18 grudnia. LINK

Cafe Bar Havana, ul. Słowackiego 16/18

No Problem – Bracka 20

W świątecznym menu znajdziecie klasyczne dania w wersji wegańskiej (barszcz, pierogi, bigos z „mięsem” sojowym, pasztet z kaszy jaglanej, seleryba po grecku) i kilka propozycji na słodko (makowiec, tofurnik i piernik).
Zamówienia można składać do 20 grudnia. LINK

No Problem, ul. Bracka 20

Vege MIASTO

Wszystko w menu w 100% wegańskie i pomyślane tak, żeby znalazło uznanie też wśród nie-wegan. W ofercie tradycyjne pierogi, bigos, pasztety, pieczone rożki z grzybami, kotleciki grochowe a’la ryba po grecku, śledzik z boczniaków na dwa sposoby. Oprócz tego spory wybór ciast. Część oferty jest bezglutenowa.
Zamówienia można składać do 20 grudnia. LINK

Caffe Miasto (al. Solidarności 84, przystanek: Kino Femina)

Lokal Dela Krem

Tu zamówicie „śledzie”, bigos, majonez, pieczeń z seitana, pastę „makrelową” oraz makowiec ( masa makowa z orzechami włoskimi, migdałami, żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczową na kruchym spodzie, wykończona kratką z kruchego ciasta i  lukrem królewskim) i wegański „serniczek” świąteczny ( kremowy cytrusowo-waniliowy tofurnik z nutą pomarańczy, na korzennym kruchym spodzie, z kruszonką, obsypany cukrem pudrem).
Zamówienia można składać do 18 grudnia. LINK

Alicja w Krainie Warzyw

U Alicji zamówicie barszcz czerwony, bigos z wędzonym tofu, „rybę” po grecku, paszteciki ze szpinakiem i pieczarkami, wegański majonez. Na deser piernik, wegański makowiec i sernik jaglany.
Zamówienia można składać do 17 grudnia. LINK

VEGELABB

W świątecznej ofercie zamówicie barszcz i grzybową, tradycyjny bigos z wędzonym tofu i śliwkami, pierogi z kapustą, paszteciki z grzybami. W ramach przystawki możecie wybrać śledzie z boczniaka i selerybę po grecku oraz majonez chrzanowy a na deser makowiec, tofurnik albo kutię z agawą. LINK

Wege Mikser

Wegańskie potrawy na Boże Narodzenie Mikser podzielił na dwie strefy: kuchnię tradycyjną oraz specjalności szefa kuchni. W tej pierwszej znajdziecie między innymi śledzie z boczniaków, pasztet soczewicowy z żurawiną, barszcz czerwony, pierogi z kapustą i grzybami. Dla osób szukających niecodziennych smaków: pierogi z soczewicą, duszonym porem i suszonymi pomidorami lub z kimchi i grzybami, sałatkę jarzynową z batatami i fasolą oraz kimchi z marchewki z goździkami. Są też gotowe propozycje:Menu Solo i Menu Duo. Dla szukających opcji prezentowych Mikser przygotował upominkowe paki w trzech rozmiarach.
Zamówienia można składać do 18 grudnia. Szczegóły TUTAJ.

Terra Madre wegański katering Warszawa

W tym roku Terra Madre przygotowało uzupełnioną propozycję dań bożonarodzeniowych tak, by zachować uroczysty i świąteczny charakter oraz by przygotować znane i najbardziej lubiane połączenia smakowe. Zamówicie tu bigos z boczniakami i suszonymi śliwkami, wigilijny bulion mocy z kaszą gryczaną, selerybę po grecku i po kaszubsku oraz boczniaki a la śledzie. Do tego chleb gryczany lub pszenno-żytni.
Zamówienia można składać do 20 grudnia. LINK

Jeśli szukacie bardziej tradycyjnych potraw wigilijnych, zajrzyjcie TUTAJ. A na deser sprawdźcie TEN WPIS.

wegańskie potrawy na Boże Narodzenie

Uważasz, że to, co robimy jest wartościowe? Chcesz więcej?
Bardzo się cieszymy, bo robimy to właśnie dla Ciebie. Możemy powiadamiać Cię o nowościach na blogu. Żadnego spamu ani lania wody. Tylko najciekawsze artykuły z danego tygodnia. 
Twój adres email jest u nas bezpieczny, a z listy powiadomień możesz się wypisać w każdej chwili.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here