Rysiny, tu rosną najlepsze truskawki.

0
281
rysiny Białołęka

Rysiny, tu rosną chyba najlepsze truskawki jakich kiedykolwiek próbowałam, a ja jestem ogromną szczęściarą, bo mam do Rysin blisko. Chociaż wiem, że fani rysinowych produktów są w stanie przyjechać po nie z drugiego końca Warszawy. Na szczęście ja nie muszę 🙂

Rysiny to część majątku Marcelin (druga część to Tadzinek, czyli Gospodarstwo Majlertów, o którym pisałam tu).

Nazwa pochodzi od imienia Henryka (wnuka założyciela gospodarstwa Wilhelma Karola Meylerta), którego mama nazywała zdrobniale Henryś a jego część gospodarstwa wkrótce zaczęto nazywać Rysinami.

Początek sezonu rozpoczyna się w Rysinach od kwiatów. Najpierw są bratki, później pojawiają się pelargonie, begonie, surfinie, słoneczniki, marcadonie itd. Dostępne są też przeróżne zioła w doniczkach, od tych najbardziej popularnych, jak bazylia, majeranek czy mięta, po te trudniej dostępne jak stewia,werbena, cząber, estragon czy   specjalne odmiany szałwi – ananasowa, melonowa.

W Warzywniaku można kupić rabarbar, szczypiorek, lubczyk,  rukolę i kolendrę.  W maju pojawiają się przeróżne sałaty: rzymska, masłowa i karbowana. Im bliżej lata tym różnorodność produktów jest coraz większa, można kupić botwinkę, rzodkiewkę, ogórki, różne rodzaje pomidorów, młodą marchew, jarmuż, fasolkę szparagową. Jeśli chodzi o owoce są oczywiście wspomniane już przeze mnie truskawki, pyszne maliny,porzeczki i agrest.

Jeśli od jakiegoś czasu za każdym razem próbując truskawek czujecie, że to nie to i że te z dzieciństwa miały inny i zdecydowanie lepszy i bardziej intensywny smak, to koniecznie spróbujcie truskawek z Rysin. Sprawdzałam, jeszcze są. A jak nie załapiecie się już na truskawki, to spróbujcie przepysznych malin. Podobno teraz jest na nie najlepszy moment.

Od zeszłego roku działa też na  w Rysinach przemiła kawiarenka na świeżym powietrzu. Można zjeść bezglutenowe ciasto, napić się owocowych i warzywnych soków a od tego roku nawet wypić wypalaną na miejscu kawę.

Jest też piekarnia, w której można kupić świeżo wypiekane tradycyjne chleby na zakwasie.

Po prostu bajka dla wszystkich wielbicieli dobrego jedzenia.

Rodzinne Gospodarstwo Rolnicze Zdzisława i Elżbiety Majlert,  ul. Smugowa 30B

 

Uważasz, że to, co robimy jest wartościowe? Chcesz więcej?
Bardzo się cieszymy, bo robimy to właśnie dla Ciebie. Możemy powiadamiać Cię o nowościach na blogu. Żadnego spamu ani lania wody. Tylko nejciekawsze artykuły z danego tygodnia. 
Twój adres email jest u nas bezpieczny, a z listy powiadomień możesz się wypisać w każdej chwili.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here