Mała Japonia na Kruczej

0
106

Tak się jakoś złożyło, że na wcale nie długiej ulicy Kruczej, bo na jej kilometrowym odcinku od Al. Jerozolimskich do skrzyżowania z Piękną, nagromadziło się sporo japońskich knajp. I to całkiem wyśmienitych 🙂

Tę podróż po Japonii zaczynam od restauracji znajdującej się zaraz przy skrzyżowaniu z ul. Piękną, a mianowicie w Omami.  Omami specjalizuje się w Ramenie, czyli specjalnym, długogotowanym wywarze, podawany z makaronem, jajkiem, mięsem lub w wersji wegetariańskiej. Poza ramenem w Omami można zasmakować też w japońskich noodlach, rybach i mięsach. Jest naprawdę smacznie. Lunch serwują od poniedziałku do piątku w cenie 23 zł. Menu lunchowe codziennie się zmienia, więc można spróbować bardzo różnych potraw na codzień jadanych w Japonii. Całości dopełnia minimalistyczne wnętrze, w drewnie i lampionach wiszących przy suficie.

Omami
ul. Mokotowska 49
Otwarte: pn. i nd: 12.00 – 21.00, wt.-czw.: 12.00 – 22.00, pt.-sb.: 12.00 – 23.00

 

Idąc dalej, mijając Wilczą, trafiamy na restaurację TOMO Sushi. To miejsce serwujące klasyczne, dobre sushi, w tradycyjnym japońskim wnętrzu. Rolety w oknach powodują, że w środku jest całkiem nastrojowo i japońsko klimatycznie.

Tomo Sushi

Tomo Sushi
ul. Krucza 16/22
Otwarte: nd.-czw.: 12.00 – 00.0

 

Po drugiej stronie ulicy, za skrzyżowaniem z Hożą, od ponad roku działa Uki Uki Fabryka Makaronu Japońskiego. Miejsce to od początku podbiło serca gastronomicznych poszukiwaczy. Tradycyjny udon – czyli gruby, sprężysty makaron – wytwarzany jest tu na miejscu. Jemy go w bulionie na podobieństwo naszego rosołu, ale rybnym lub wołowym, z różnego rodzaju dodatkami. Cena takiej zupy zaczyna się od 22 zł. Porcje są bardzo syte, a całości towarzyszy japoński rytuał przygotowywania posiłku, od mycia rąk, przez młotkowanie sezamu, po samodzielne dorzucanie dodatków do wywaru. Udon wciąga się pałeczkami, posiłkując się drewnianą ni to łyżką, ni to chochlą, z której można też siorbać wywar.

Uki Uki
ul. Krucza 23/31
Otwarte: pn.-sb.: 12.00 – 21.00, nd.: 12.00 – 20.00

 

Kolejne miejsce japońskiej podróży po Kruczej to Omnomnom, miejsce ostatnimi czasy bardzo popularne. Omnomnom serwuje Sushito czyli tzw. handrolle, które stały się bardzo modną alternatywą dla tradycyjnie serwowanego sushi. Ale nie jest to klasyczne sushi do ręki, które możemy zjeść np. w Padna Handroll, ale wymyślne, można by powiedzieć fusion handroll. W Omnomnom łączą smaki całkiem odważnie. Sushito dostępne jest nie tylko w rybą, ale też mięsem – wołowiną czy kurczakiem. Do tego egzotyczne sosy i całość daje naprawdę nowoczesną wersję japońskich rolek. Ceny zaczynają się od 21 zł, a kończą na 32 zł. Do tego dostajemy na przystawkę zupę miso do wypicia.

Ja osobiście nie przepadam za hand-roll’ami. Brakuje mi swobodnego maczania w sosie sojowym i nakładania wasabi. Ale jeśli Wam to nie przeszkadza, a do tego poszukujecie nowych smaków, to w Omnomnom z pewnością je znajdziecie.

Omnomnom
ul. Krucza 41/43
Otwarte: pn.-nd.: 12.00 – 22.00

 

 

Całkiem niedawno otwarty Fokim Bao Bar, z kuchnią azjatycką, dopełnia naszą japońską mapę. Fokim zapewnia, że łączy smaki azjatyckie w nowoczesny, zachodni sposób. Jak nazwa wskazuje specjalizują się w Bao, czyli bułeczkach na parze nadziewanych różnościami, które rownież pochodzą z kuchni japońskiej. Bao można zjeść w wersji wegetariańskiej i mięsnej. Cena zaczyna się od 9 zł. W Fokim można też znaleźć sushi i zupy miso czy pho. Warto spróbować lemoniady, serwowanej w egzotycznych smakach. Ja zamówiłam z marakują. Była dobra i co fajne – gazowana.

Wnętrze Fokim Bao Bar bardzo przypadło mi do gustu – lubię takie klimaty. Ale widać, że właściciele nastawiają się też mocno na ofertę barową dla wieczornej klienteli, dlatego ciekawa jestem jaką ostatecznie formę przybierze to miejsce.

Fokim
ul. Krucza 24/26
Otwarte: pn.-czw.: 12.00 – 00.00, pt.-sb.: 12.00 – 02.00, nd.: 12.00 – 00.00

Na dokładkę, na Żurawiej tuż przy Kruczej, znajduje się Zushi Sushi – jedna z najstarszych warszawskich „suszarni”, w której jedzenie dryfuje na talerzykach pływających wokół baru.

Zatem itadakimasu!

 

Na deser warto spróbować japońskich lodów szronowych, sprzedawanych z okienka przy sklepie monopolowym, zaraz przed przecinającą Żurawią. Lody szronowe – czyli rozdrobniona kostka lodu – podawane są z syropami w różnych smakach. Są niskokaloryczne i całkiem smaczne, a wyglądają tak:

lody szronowe

FuroSzron
ul. Krucza 41/43
Otwarte: pn.-pt.: 13.00 – 18.00, sb.-nd.: 11.00 – 19.00

Uważasz, że to, co robimy jest wartościowe? Chcesz więcej?
Bardzo się cieszymy, bo robimy to właśnie dla Ciebie. Możemy powiadamiać Cię o nowościach na blogu. Żadnego spamu ani lania wody. Tylko nejciekawsze artykuły z danego tygodnia. 
Twój adres email jest u nas bezpieczny, a z listy powiadomień możesz się wypisać w każdej chwili.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here