majlert Białołęka

Mniej więcej w ostatni weekend kwietnia sznur samochodów sunie ulicą Marywilską, by skręcić w niepozorną bramę gospodarstwa Majlertów przy ulicy Wyspiarskiej. Na parkingu brakuje miejsc, a kilka lat temu trzeba było nawet wyznaczyć specjalną osobę do kierowania ruchem.

O co tyle zamieszania?

Wszystkiemu winne są szparagi – pierwsze w Polsce, wiosenne naturalnie uprawiane warzywo. Być może pierwsza jaskółka nie czyni wiosny, ale pierwsze szparagi na pewno. Kto nie próbował świeżych szparagów prosto z pola, ten nie zrozumie tego całego szaleństwa.

Szparagi są tutaj uprawiane od ponad stu lat. Pierwsza szparagarnia została założona w 1902 roku przez Wilhelma Meylerta, szparagi stąd trafiały wtedy nawet do Petersburga. Teraz gospodarstwo prowadzi pan Ludwik Majlert, który w latach osiemdziesiątych przejął je po swoim ojcu Janie.

Gdy kończy się sezon szparagowy ruch w sklepie przy gospodarstwie wcale nie słabnie.

Pojawiają się wtedy karczochy, jarmuż, musztardowiec, rukiew wodna, cukinia i kwiaty cukinii, fenkuł, bób, topinambur, a na pod koniec lata różne odmiany dyni. Większość warzyw nie jest pakowana w plastikowe opakowania, kupuje się je na wagę i koniecznie trzeba je dokładnie umyć przed spożyciem, bo często są pobrudzone ziemią lub piaskiem. Smak i świeżość wynagradzają jednak wszystko.

W letnie weekendy organizowane są obiady na polu – prawdziwe uczty przygotowane z „majlertowych” produktów.

Właściciele służą radą odnośnie przygotowania poszczególnych warzyw a na ladzie zawsze leżą wydrukowane przepisy na potrawy z użyciem lokalnych składników.

A jeśli po szparagach najdzie Was ochota na pyszne truskawki to zapraszam do pobliskich Rysin, ale to już materiał na zupełnie nową opowieść…

Uważasz, że to, co robimy jest wartościowe? Chcesz więcej?
Bardzo się cieszymy, bo robimy to właśnie dla Ciebie. Możemy powiadamiać Cię o nowościach na blogu. Żadnego spamu ani lania wody. Tylko nejciekawsze artykuły z danego tygodnia. 
Twój adres email jest u nas bezpieczny, a z listy powiadomień możesz się wypisać w każdej chwili.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here